• Lijntjestekenen

  26 juli 2022

   

  Lijntjestekenen

   

  Een lijntjestekening van een 1-dje

   

  A: “Waar gaat deze BLOG over?”

  B: “Dat is niet zo belangrijk, ik regel de planning van de programmatie van die afspraak wel even in je agenda. Dan moet je je daar verder niets van aantrekken. Gewoon op tijd daar zijn volstaat.”

  A: “Ohhh en ahhh, zo.”

   

  Wat is dat eigenlijk, “op tijd daar zijn”?

  Is dat bijvoorbeeld begin juni een ijslaagje op 1,5 m hoogte op de planten in je tuin vinden? Of moesten we even later bij 40°C in diezelfde zomer in eigen land naar zonnigere oorden in het zuiden trekken? Of was dat de Noordzee weten te bevriezen ten tijde van het broeikaseffect?

  Dát was me nu niet helemaal duidelijk.

   

  Maar gelukkig helpt het klokvast multimediaal computernetwerk ons hier ontegensprekelijk mee. Dat geheugen van die cloud-business is namelijk zó sterk dat het in staat is om filmische effecten of zelfs handgeschilderde werken visueel nóg levensechter tot uiting te laten komen dan in de werkelijkheid. Dit kan als je de juiste tekencombinaties in de correcte code-volgorde kan teksten. On-voor-stel-baar en fantastisch dat men dat uit een geheugenmachientje kan persen. ‘Gewoon’ door dus maar net op die juiste knopjes te drukken.

   

  Want alles is programmeerbaar, zo lijkt het wel. Al dan niet machinaal of semi-machinaal. Een duidelijk sleutel-slot principe waar ik met deze reeks van ‘lijntjestekenen’ even bij stil wil staan. Want mens, geheugen en machines: elke actie leidt tot een reactie en samen is dat een interactie. In het pre-industriële computertijdperk wist men ook al dat hier een gevaar in schuilde. Men vatte het toen eenvoudig samen in een spreuk: “Maak geen slapende honden wakker.” Tegenwoordig respecteert men het verstandelijk verwerkingsproces van het leven tijdens de slaap veel minder. Want "dromen zijn bedrog.”

   

  (StWtS)

  [Bij verzending van deze post stonden er geen typfouten in, gelieve dat ook zo te bewaren.]

  Lees meer >> | 46 keer bekeken

 • Sjabloongraffiti als antwoord op tweedimensioneel vectoriseren

  3 februari 2022

   

  Victor Vector de Velociraptor gaf eerder al eens een antwoord op een digitaal probleem rond de padstelling betreffende de betekenis van de term vectoriseren. (Zie BLOGS)

   

   

  Vorige keer concentreerde de interpretatie zich op één dimensie om figuren te tekenen in afzonderlijke rechte lijnen.

  Deze keer richt het probleem zich ook op een tweede dimensie door de verschillende kleuren in een figuur als afzonderlijke lagen op te vragen.

  Juist ja, daarvoor heb je conversieprogramma’s denk je dan misschien als makkelijkste oplossing. Maar een origineel antwoord zit natuurlijk niet in een makkelijk hoekje verstopt.

  Vandaar dat ik met een stapel kartonnen bladen en een nagelschaartje aan de slag ging om een aantal geselecteerde shirtontwerpen uit te werken tot verschillende sjablonen. Steeds één sjabloon per kleur dus.

  Op deze wijze zijn de prenten met een eenvoudige spray makkelijk over te brengen op een doek of ander desgewenst medium.

  Wanneer je zelf een uitvoering van één van de voorgestelde werken in de galerij, categorie sjabloongraffiti, op een leuke spot wilt laten schitteren, kan je contact met me opnemen.

  In afwachting hiervan kijk ik alvast uit naar de vorming van de probleemstelling rond de grafische interpretatie van de term vectoriseren in een derde dimensie.

  Groeten,

  Stijn

   

  de link naar de shirtsite is: stwts.myspreadshop.be 

   

  Lees meer >> | 112 keer bekeken

 • Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 3de editie

  19 april 2020

   

  Opnieuw is er een 21 prenten tellend kleurboek op A4-formaat beschikbaar.

  Deze derde editie verzamelde, net zoals de vorige twee versies, allerlei tekeningen die ook beschikbaar zijn als opdruk voor kledij.

  Kleurboek nr°3 kan je bekomen op aanvraag via een persoonlijk bericht.

   

  ***** Dit werk ging verloren in een crash van de harde schijf en is hierdoor niet meer beschikbaar *****

  Lees meer >> | 1007 keer bekeken

 • Het ontwerpproces van een schelp

  16 november 2019

   

   

  Al in de Romeinse oudheid trachtte Leonardo van Pisa, ook wel beter bekend als Fibronacci, uit te zoeken hoe een schelp zich in de natuur zo mooi weet op te winden. Hij bedacht een getallenreeks (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ...) om de straaltoename van de schelpewinding uit te drukken. En ook hier, typisch voor vele natuurlijke verhoudingen: de gulden snede is er in terug te vinden.

  Deze winding, beschreven in zijn beroemde wiskundige tekening van een schelp, neemt echter steeds per kwart cirkel toe waardoor deze snel groot wordt. Om dit probleem op te lossen en de schelp dus meer windingen te laten maken alvorens deze sterk uitzet, bedacht ik een straaltoename per halve cirkel en liet de "0" vallen in de getallenreeks.

  Even uitzoeken hoe ik me dit in een bovenaanzicht en een zijaanzicht kon voorstellen via een ontwerp op mm-pap was voldoende om erna de zijvlakjes afzonderlijk te construeren. Een maquette in papier hieruit ontstaan, toont me dat de realisatie in parlemoer wit vlakglas mogelijk kan zijn.

  Steeds de juiste hoeken zoeken zodat alle contactpunten netjes raken is een huzarenstukje.

  Winding per winding, trapvlak per trapvlak. Het plan van de papieren maquette komt na enkele draaien niet meer geheel overeen met het glaswerk. Dit voornamelijk vanwege een andere materiaalkeuze; glas versus papier, toegepast in een spiraal. Het plan wordt wat bijgesteld.

  Uitendelijk komt het geheel rond door het einde handmatig verder te zetten en het doel voor ogen te houden: een schelp.

  Opnieuw een ruimtemeetkundige grens verlegd. :-)

   

  StWtS

  Lees meer >> | 537 keer bekeken

 • Kunstenaar maakt werk genaamd PXL

  11 mei 2019

  PXL

  Detail van het werk PXL

   

  Op de precieze lokatie van 7 à 8 cm (X-as) en 10 à 11 cm (Y-as) plaatst de kunstenaar op dit doek een veeg van 1cm² in het zwart. Een soort van diepe donkerte kleurt zo dit plaatsje in de linkeronderhoek, haast onheilspellend. Hierboven is een dot van witte verf aanwezig. Dit sterkt een zeker contrast aan. Alsof het de naakte reine waarheid tegen de donkere leugen wil uitspelen.

  Als derde laag is hier een fijn punt rood bovenop aanwezig. Een uitdagend, in het oog springend punt dat verwijst naar een soort van bloedwoede. Alsof het contrast tussen de leugen en de waarheid verder aangetoetst moet worden.

  Het doek oogt verder leeg, verwijzend naar de grote open liggende horizont die hierboven speelt.

  Lees meer >> | 693 keer bekeken

 • Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 2de editie

  8 mei 2019


  Al enige tijd teken ik met veel plezier ontwerpen met als doel deze te presenteren als opdrukken voor allerlei artikelen.(*)
  De inspiratiebron hiervoor gaat meestal terug naar de natuur, meerbepaald dierportretten. Maar even zeer vloeit er wel eens een andere prent uit de pen.
  Uiteraard baseer ik me vaak op een goede foto, maar ik tracht er wel steeds iets origeneel aan toe te voegen. Het leukst is natuurlijk om hier geheel van af te wijken en eerst een beeld te componeren door allerlei foto's samen te stellen tot een nieuw beeld om van daar uit te starten met een pentekening.
  Aangezien de meeste pentekeningen digitaal ingekleurd worden, is het hiervoor belangrijk dat alle kleurvlakken als afzonderlijk gesloten elementen getekend worden.
  Maar goed, het echte handwerk eindigt dus in veel gevallen met een lijntekening in pen.
  Zo verzamelde ik al eens 21 A4-prenten die gebundeld werden in een eerste kleurboek.  Maar aangezien het werk daarna ook niet sil bleef liggen, is ondertussen een tweede kleurboek klaar met evenveel tekeningen.
  Ideaal dus voor een ontspannen moment, zowel voor jong als oud.
  Liefhebbers van het werkje mogen me dan ook contacteren om hiervan een afdruk te bestellen.(**)
  Want laat ons eerlijk zijn, zo'n meesterwerkje wordt hier niet elke dag uitgebracht. En dan nog wel in  4 verschillende talen!!!

  ***** Dit werk ging verloren in een crash van de harde schijf en is hierdoor niet meer (digitaal) beschikbaar *****

  Inspirerende groetjes,
  StWtS


  (*) stwts.myspreadshop.be
  (**) €8/stuk

  Lees meer >> | 1361 keer bekeken

 • Hopper, de mooiste sprong

  11 november 2018

  Hopper, de mooiste sprong.

   

   

  Daar lag ze dan. Onder het stof naast de printer. Nog druk bezig zich mooi te maken. Maar het einde van de zomer werd haar te veel. De grootste sprong had ze ondertussen achter zich: de eitjes gelegd om over de winter heen in het voorjaar terug een start te geven aan nieuw leven, haar nakomelingetjes.

  Een mooie aanlokkelijke pose, dat was me niet ontgaan. Een intrigerend beeld, vragend om een vereeuwiging op papier of doek.

  Fascinerende diertjes overigens. Wist je dat wetenschappers zelfs de temperatuur kunnen afleiden door een ingewikkelde formule toe te passen op de tsjirpfrequentie van haar familieleden, de krekels?

  Of dat er bij andere ongewervelde springdiertjes eiwitstructuren in de vorm van een tandwiel in het scharnier van de achterpoten zitten? Hierdoor lanceren beiden hun sprong gelijktijdig waardoor het diertje steeds mooi rechtdoor springt. Een knap staaltje biomechaniek.

  En die sabel, neen, dat is geen wapen. Maar dus een legboor die enkel de vrouwtjes dragen om de eitjes in de bodem te injecteren.

  Zo zie je maar.

  De slordig gehouden drielagige achtergrond staat voor de avondzon (vuurrood), de heldere zomerlucht (zachtblauw) en de droge grashalmen (korengeel).

  De vergroting komt van 5x7 cm² naar 50x70 cm². Dat is dus 100 keer vergroot. Opdat u het goed zou zien.

   

  (StWtS)

  Lees meer >> | 622 keer bekeken

 • Kleurboek * Colouring book * Album à colorier * Malbuch: 1de editie

  26 juli 2018

  Hoi,

   

  Vanaf heden is het kleur bekennen dankzij dit 21 kleurprenten tellend boekje in A4-formaat.

  Bij interesse kan u contact opnemen.

  mvg,

   

  StWtS

  ***Momenteel is dit item uitverkocht. Bijbestellingen kunnen vanaf 10 stuks.

  ***** Dit werk ging verloren in een crash van de harde schijf en is hierdoor niet meer (digitaal) beschikbaar *****

  Lees meer >> | 1250 keer bekeken

 • Victor Vector groet u

  9 januari 2018

  Victor Vector groet u

   

  Figuur: Victor Vector de Velociraptor

   

  Vectortekenen, een trend die al enige tijd gangbaar is en regelmatig terug opduikt, is op zich niet zo moeilijk.

  Het idee er achter is om een ruimtelijke figuur op te delen in driehoeken. Een driehoek kan je namelijk ontleden in een vector of een pijl en zijn X en Y coördinaten, vandaar vectortekenen.

   

  Dit indelen kan op verschillende manieren. Een bekende manier is om je figuur geheel te rasteren alsof het heel nauw in één stuk is ingepakt met kippengaas. Deze roostervlakjes kan je dan eventueel verdelen in driehoeken.

  Een andere mogelijkheid die ik zelf toepas, is om je gewenste figuur in te delen in eenvoudige lijnen en rondingen. Een schets maken dus. Nu let je vooral op waar schaduwvlakken komen en eventueel volg je ook lijnen tussen kleurschakeringen.

  Deel de ontstaande vlakken hierna tot driehoeken waarbij een bewegingsrichting van de figuur wordt versterkt. Ook de bogen worden ontleed tot enkele rechte lijnen en een cirkelvorm herleid je tot een veelhoek waarvan de hoekpunten verbonden worden met een gekozen middelpunt. Nu kan je de gevonden punten met elkaar verbinden. Al snel ontstaat zo een vectorfguur. Hoe meer driehoeken je gebruikt, hoe gedetailleerder, maar ook minder overzichtelijk je figuur wordt. Een beetje uitbalanseren dus.

  Het inkleuren van schaduwvlakken geeft het geheel een duidelijk ruimtelijk beeld.

   

  Gegroet,

   

  StWtS

  Lees meer >> | 658 keer bekeken

 • Gelieve het museum te verlaten via de shop

  16 december 2017

  Gelieve het museum te verlaten via de shop

   

   

  Sinds 2000 gebeurde het wel eens dat er een tekening uit mijn vingers rolde, een leuk ontwerp voor glas door me gerealiseerd werd of een schilderijtje het resultaat was van een avondje ontspannen. Aardig wat café-uurtjes uitgespaard, dat wel. Maar een hopeloos werk om iedereen zijn wensen in te vullen om eens een geschenkje te kunnen presenteren. Het werk verkopen ligt dan ook weer zo moeilijk. Want ja, hoe kan je nu een glaswerk verzenden en hoe tel je in godsnaam je hobby-uren voor een onbekende geïnteresseerde? Meer don'ts dan do's eigenlijk.

  Zo was het misschien wel eens leuk om rond te kijken in de virtuele galerij en misschien heeft het internet dan geen officieel sluitingsuur, maar gaan slapen moeten we uiteindelijk toch.

  Zodus, mocht u er al plezier aan beleefd hebben, maar het toch ook wel eens welletjes gevonden hebben.... u kan nu het museum op professionele wijze verlaten via mijn officiële 'museumshop'.

  Het idee er achter is eenvoudig: enkele figuren die ook op de site circuleren worden aangeboden op allerlei kledingstukken of assecoires. U kan naar hartelust het type, de kleur en de maat van de kledij kiezen en een ontwerp selecteren om er op te laten drukken. Het uiteindelijke resultaat kan u via verzending thuis laten leveren.

  Zo, bij deze hoop ik voor iedere bezoeker een gepaste uitweg in dit verhaal te voorzien.

  Veel plezier, ook met het bezoeken van deze shop.

   

  Hartelijke groeten,

   

  StWtS

  de shop

  https://StWtS.myspreadshop.be

  Lees meer >> | 671 keer bekeken

 • Meer blogs >>