• Heb je een secondje?

    15 oktober 2015

    Heb je een secondje?

     

    Er zou geen universeel tijdsgevoel bestaan, althans volgens de stelling van Einstein (1905). En verderop werd de relativiteitstheorie gelanceerd. Tijd kan vliegen, kruipen, gewoon voorbij gaan of je kan deze dimensie ook uit het oog verliezen.

    Soms ben je de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment. Onverwacht en onberekenbaar. Dan toch een kwestie van aanvoelen.

    Tijd is bovendien een rekbaar begrip en er bestaan zeeën van, maar wanneer we sterven zou de film van ons jarenlange leven in een flits voorbij komen.

    Tijd dus om een geijkt model te vervaardigen. Maar laat ik het speels houden, uiteraard met vele kleuren en glastypes. De ronde vorm van de klok komt op alle mogelijke manieren terug in de ontwerpen. Sterker nog, eigenlijk werden bijna alle snijlijnen vervaardigd uit cirkelbogen. Experimenteel, doordacht verbeterd, in de vorm van een zon of bloem, een kruisteken als in een wapenschild of een prettige vis die uit het water lijkt te springen.

    Eigenlijk moet je zelfs een geoefend oog hebben om met de gebruikte aanduidingen steeds het precieze uur af te kunnen lezen. Opnieuw een stukje aanvoelen dus.

    Of zoals mijn dochter van vijf enthousiast op bracht: “ Wow papa, nu heb je weer een klok gemaakt die niemand kan lezen, … behalve wij.”

    Stijn Wuytens

    Lees meer >> | 737 keer bekeken

  • Papieren maquettes

    21 juni 2015

    Papieren maquettes

     

     

    Figuur : Draak zonder vouwflapjes

     

    Van mobieltjes tot kinderkamerlampjes. 't Is even doorbijten, dat wel.

    Technisch gezien een ruimtemeetkundig groeiproces. Basisformule 'V=A.h' resulteerde in een veelkleurige slak, inspiratie te vinden bij babyspeelgoed. Aan latere figuren (een knipoog naar lego en playmobiel) werden verfijningen toegevoegd; auto-attributen, schoorstenen van de stoomlocomotief of drakenstekels. Het kleurde mooi af.

     

    Maar voor nieuwe fantasiefiguren was het nodig af te stappen van loodrechte hoeken. Ruimtelijk maakt dat je fantasie vrijer van vorm. Meer mogelijkheden dus voor de productontwikkeling. Een zesstralig symmetrische raket bijvoorbeeld. Een rekenkundig kluifje, daarna ('z=r') eenvoudig uitvoerbaar .

     

    Maar ook zonder formules moet het kunnen. De schuine boeg of ook de neus van de (duik)boot vereisten toch wel wat doordacht hoodgekrab. Of wat te denken van een herziende versie van de draak, ditmaal met opstaande vleugels.

     

    Van tijd tot tijd bleek het al eens nodig te zijn een onderdeel uit te testen als papieren maquette om een in gedachte voorgesteld beeld, ruimtelijk te kunnen verzekeren in glas. Alzo groeide het idee dat al deze 'bouwplannen' ook uitvoerbaar zijn in andere materialen, zoals dus bijvoorbeeld papier.

    Enkele van de geanimeerde lampen(*) werden naderhand dan ook ontvouwen tot 2D basisplannen en voorzien van vouwflapjes. Netjes geschikt, uitprintbaar op gewoon papier. Zo kan je zelf aan de slag met een schaar en plakband. 'Gedigitaliseerd', noemt dat dan.

     

    Mvg,

     

    StWtS

     

    (*) Slak, Auto, Politiewagen, Ziekenwagen, Trein en Raket.

    Lees meer >> | 930 keer bekeken

  • Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

    13 april 2014

    Zwevende fauna, flora en mini-vliegtuigjes

     

    1042 stukjes glas resulteren in 216 figuurtjes. Vlinders, libellen, visjes, dolfijnen, bloemetjes, bijtjes, vogeltjes, sport-, zweef- en stuntvliegtuigjes.

    Ik bedoel héél wat kamertjes die door deze kunstige toets een bewaker van de luchtverplaatsing mochten ontvangen. 27 Mobieltjes van steeds acht figuurtjes. Spiraalvormige dromenvangers ook wel. Rust dragen ze uit. Niet zoals in het oog van de storm, maar wel als in een uitgebalanceerde continuïteit. Spiraalvormig erg leuk in een zacht briesje, bij voorkeur met een straaltje zon voor het eventuele kleurenspel. Klimatiseert u binnenshuis gerust mee.

    En zo zijn ondertussen mijn scherfrestjes uitgesorteerd. Het 100ste ontwerp in glas-en tin gerealiseerd. Van enkele zelfs meerdere exemplaren.

    Familie, friends and fools pleased?

    Op dan naar de volgende lijn in ontwerprealisaties. Uiteraard opnieuw met een aangroeiend niveau in de gelaagdheid van de ontwikkelingsgraad. Een serie grotere ruimtelijke constructies bijvoorbeeld? U kan een specifieke en concrete vraag hierover steeds aan me laten weten. Zoniet bouw ik mijn eigen toekomstplannen later wel uit. U of ik laten het elkaar nog verstaan? Dat is dan afgesproken!

    Lees meer >> | 994 keer bekeken

  • Mathematisch 3D puzzelen

    27 november 2013

    Mathematisch 3D puzzelen

     

    Dodecaheders, een kwestie van vijfhoeken

     

    12 nauwkeurig uitgemeten en uitgesneden vijfhoeken kunnen na een minuscule slijpcontrole netjes in elkaar gezet worden tot een dodecaheder.

     

    Wil je een stervormige dodecaheder bekomen, dan werk je met 12 nauwkeurig afgewerkte punten die bestaan uit telkens vijf identieke gelijkbenige driehoeken.

    Het grondvlak van de 3D-punt dient steeds een perfecte vijfhoek te vormen.

    Met 60 identieke gelijkbenige driehoeken ben je al een hele stap op weg.

     

    Voor het uitsnijden van deze driehoeken uit een glasplaat, zorg je best voor dat de 5 driehoeken die samen een punt vormen, uit één taartvormig glasstuk getekend zijn. Zo zal het patroon dat zichtbaar is in het vlakglas ook mooi in je figuur uitkomen.

     

    Simpelweg een rasterlampje

     

    Bolvormige figuren opbouwen met glas is eenvoudiger dan je denkt, zelfs zonder gebruik van een mal.

    Dit kan namelijk wanneer je met een ontwerp van een gerasterde bol werkt (zie fig).

    Uiteraard dien je zeer nauwgezet de glasstukjes uit te snijden en te slijpen.

    Voor het solderen is geen mal nodig aangezien dit een mathematisch sluitende bol is.

    Het uitwerken van één van de twaalf stroken volstaat wegens de symmetrie van deze figuur.

    Het opbouwen doe je per cirkelband.

     

     

    Ontwerp rasterlampje

    Lees meer >> | 970 keer bekeken

  • Meer blogs >>